Spolno prenosive infekcije (SPI) se prenose spolnim odnosom koji uključuje vaginalni, analni i oralni seks. Međutim, neke SPI se mogu prenijeti i na druge načine pri kojima dolazi do kontakta između sluznice i kože osoba.

Spolno prenosive bolesti (SPB) su dosta raširene, a u zapadnim zemljama je testiranje na njih uobičajena pojava. One mogu dovesti do različitih komplikacija, a zapravo se mogu i spriječiti i uspješno liječiti ukoliko se otkriju što ranije. Problem nastaje zbog činjenice da je na našim područjima još uvijek relativno mali broj ljudi koji se testira na ove bolesti, a postoji mogućnost da su zaraženi bez da su toga svjesni. Naime, simptomi ne moraju nužno biti prisutni, tako da osoba može nesvjesno dalje širiti zarazu. U slučaju da se bolest ne liječi adekvatno, moguća su razna oštećenja reproduktivnih organa, negativan utjecaj na plodnost, razne infekcije, a u ozbiljnijim slučajevima je moguć čak i razvoj karcinoma.

S ciljem očuvanja sveobuhvatnog zdravlja, zdravlja reproduktivnog sustava, mogućnosti začeća u željenom trenutku, ali i zdravlja organizma općenito, preporučuje se redovno testiranje na spolno prenosive bolesti.

No, koje vrste testiranja trebate? I koliko se često trebate testirati? Odgovori zahtijevaju individualan pristup, ovise o Vašoj dobi, Vašim seksualnim ponašanjima i navikama, osobnim i drugim čimbenicima rizika. Ponekad testiranje nije potrebno, ali ako se testiranje preporuči, i dobijete potvrdnu dijagnozu, postoje i dobre vijesti: sve spolno prenosive bolesti se mogu liječiti, a većinu SPB moguće je izliječiti… > VIŠE

U Hrvatskoj je moguće testirati se na HIV i virusne hepatitise B i C besplatno i anonimno, bez uputnice, što pružaju brojne javnozdravstvene ustanove (zavodi za javno zdravstvo) i izvaninstitucionalni centri u suradnji sa zdravstvenim institucijama, kao što je CheckPoint Zagreb i druge lokacije testiranja u zajednici. Također, u Hrvatskoj je dostupno testiranje i na sve ostale učestale SPB uz uputnicu za dijagnostičku pretragu od izabranog liječnika ili uz plaćanje.

CheckPoint Zagreb je centar za zdravlje i edukaciju mladih. U suradnji sa zdravstvenim ustanovama i stručnjacima centar djeluje kao nadogradnja zdravstvenog sustava s ciljem prevencije i pomoći svim građanima u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Djelujući u društvenoj zajednici, centar ostvaruje sinergiju s hrvatskim zdravstvenim sustavom u skladu sa smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti te Nacionalnih strategija, uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva.

CheckPoint Zagreb u službi je zajednice za povećanje svjesnosti o važnosti spolnog i reproduktivnog zdravlja, testiranja na HIV i druge spolno prenosive infekcije, pravovremeno otkrivanje, upućivanje u skrb i liječenje te smanjenje zdravstvenih komplikacija i stigme oko spolnog zdravlja.

Naš stručni tim može vam pomoći u boljem razumijevanju pitanja, izazova i zabrinutosti koje možete imati oko svog spolnog zdravlja, pružajući znanstveno utemeljenu, vama prilagođenu, specifičnu edukaciju, savjetovanje i dodatne preporuke za zaštitu zdravlja, vodeći računa o sveobuhvatnom pristupu spolnom, socijalnom, mentalnom i fizičkom zdravlju.

Ponosni smo na naš brz, jednostavan, prijateljski, opušteni, neformalan i vama orijentiran pristup u pružanju naših usluga. Testiranje koje prema preporuci savjetnika možete obaviti u našem centru je za vas besplatno, vrlo točno i potpuno povjerljivo, s brzim rezultatima. Bilo da je razlog testiranja rutinski ili hitni, tu smo da vam pomognemo i stavimo Vaše zdravlje na prvo mjesto.

Hrvatski zdravstveni sustav nudi niz zdravstvenih usluga koje pokrivaju različite potrebe mladih. Dio usluga namijenjenih mladima nadopunjuju i organizacije civilnog društva. Kako bi se olakšalo povezivanje korisnika sa spomenutim uslugama kao i međusobno povezivanje samih pružatelja usluga, ključna je dostupnost informacija o postojećim uslugama i korisnicima i pružateljima usluga.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa razvili su tražilicu zdravstvenih usluga kao jedinstven izvor informacija o uslugama povezanima sa zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja te srodnim uslugama u području očuvanja zdravlja u Hrvatskoj.

Zdravstvene usluge u tražilici imaju sveobuhvatan pristup prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života i objedinjuju područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja.

U partnerstvu sa: