O spolno prenosivim bolestima možete puno naučiti iz naših e-learning tečajeva:

te ostalih izvora koje smo prilagodili ciljnim skupinama u svrhu prevencije spolno prenosivih bolesti i zaštite sveobuhvatnog zdravlja:

Kako upravljati svojim zdravljem nakon dijagnoze spolno prenosive bolesti?

Spolni odnosi prirodni su dio naših života. Nažalost, spolno prenosive bolesti također mogu biti dio realnosti ako smo spolno aktivni. Bez obzira imate li iskustva u spolnim odnosima ili ste tek započeli sa stjecanjem iskustva, spolno prenosive bolesti mogu zahvatiti bilo koga, bez obzira na vaš spol, vrste spolnih odnosa, seksualni identitet ili orijentaciju.

Ako ste saznali da imate spolno prenosivu bolest, nešto biste trebali poduzeti u vezi toga. Iako se iz početka uvijek čini zastrašujućom temom i situacijom u kojoj ste se našli, upravljanje vlastitim tjelesnim i mentalnim zdravljem izrazito je važno nakon što ste saznali dijagnozu. Spolno prenosive bolesti nose dozu stigme i srama zbog čega se ljudi osjećaju loše.

  • U redu je biti uzrujan

Ponekad SPB mogu biti bolne, neugodne ili izazivati neke neugodne emocije poput straha, nevjerice, tuge ili ljutnje.

Možda ćete htjeti razgovarati o svojoj dijagnozi s nekom bliskom osobom kojoj vjerujete, poput prijatelja, partnera, člana obitelji, stručnog savjetnika ili liječnika. Ako smatrate da vam je potrebna dodatna stručna podrška, uvijek se možete obratiti Savjetovalištu za spolno zdravlje.

Spolno prenosive bolesti češće su nego što mislite i za sobom povlače još uvijek puno stigme. Prema podacima SZO iz 2016. na dnevnoj bazi dođe do infekcije 1 milijunom spolno prenosivih bolesti diljem svijeta. Procjenjuje se da svake godine ima 357 milijuna novih infekcija klamidijom, gonorejom, sifilisom i trihomonijazom. Više od 500 milijuna osoba zaraženo je genitalnim herpesom. Više od 290 milijuna žena ima HPV. Većina SPB nema simptome ili su oni blagi. Spolno prenosive bolesti i u Hrvatskoj predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem. Posljednjih godina bilježi se blaži porast oboljelih od sifilisa, znatan porast oboljelih od gonoreje, izrazito povećanje broja oboljelih od HPV-a.

Zapamtite, dijagnoza spolno prenosive bolesti ne govori ništa o vašim seksualnim navikama ili seksualnoj povijesti. Jedino trebate znati da ćete trebati prakticirati sigurnije spolne odnose, što bi trebalo detaljno proći s nekim tko je stručan za te teme (liječnik opće prakse, savjetnik spolnog zdravlja i sl.). Također, jedan od najjednostavnijih načina brige za svoje spolno zdravlje je godišnja provjera testiranjem na spolno prenosive infekcije ili posjet liječniku/ginekologu kao dio vašeg redovnog posjeta.

  • Informirajte svoje partnere ili bliske osobe

Započeti razgovor s drugom osobom o spolnom zdravlju poput spolno prenosive bolesti nije lako. Sasvim je normalno osjećati se neugodno u početku. Ali nakon što obavite razgovor, počet ćete se osjećati bolje.

Ti razgovori mogu biti posebno teški ako ih vodite s bivšim partnerom s kojim ste nedavno prekinuli vezu ili s partnerom koji vam nije bio vjeran. Ipak, zdravlje je uvijek na prvom mjestu i ključ uspješnog razgovora o spolnom zdravlju je otvorena i iskrena komunikacija s partnerom. Iako takvi razgovori ponekad mogu biti neugodni, pa čak i bolni, važno je izravno se posvetiti rješavanju situacije.

  • Brinite se o sebi

Vaš liječnik vam može pripisati antibiotike ili druge lijekove za suzbijanje infekcije. Ali briga o vašem mentalnom zdravlju jednako je važna.

Odvojite malo vremena i bavite se onime što vas čini sretnima, bilo sami ili s osobama koje vas podržavaju. Vježbajte samopoštovanje i samovrednovanje, to je jako važno, bez obzira na koji način, izlaziti van s prijateljima, odvojiti vrijeme za masažu ili se jednostavno baviti svojim hobijem.

Dobra je vijest da se gotovo sve spolno prenosive bolesti mogu uspješno liječiti

Ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, SPB mogu uzrokovati različite komplikacije.

Treba uzeti u obzir da spolno prenosive bolesti često ne izazivaju simptome ili su simptomi vrlo oskudni te ih je zbog toga teško prepoznati. Simptomi mogu biti osobito oskudni kod muškaraca. Tako se događa da zaražene osobe ne znajući da su zaražene, ne traže liječničku pomoć te infekciju šire svojim spolnim partnerima.

Svaki simptom SPB treba shvatiti ozbiljno i ne odgađati liječnički pregled. U početku simptomi različitih bolesti mogu biti slični, te se prema njima ne može prosuđivati ozbiljnost infekcije. Infekcije spolnih organa, osobito u mladih žena, mogu i bez alarmantnih simptoma imati dalekosežne posljedice. Ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, SPB mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca i žena, izvanmaternične trudnoće i spontane pobačaje utjecati na zdravlje potomstva te izazvati različite komplikacije. Kod žena mogu uzrokovati zdjeličnu upalnu bolest, potencijalno životno ugrožavajuće stanje koje i kad se liječi, često završava sterilitetom (neplodnosti).

Trudnice su pod velikim rizikom ako imaju neku od spolnom prenosivih bolesti, jer one u trudnoći mogu uzrokovati infekciju plodovih ovoja, prijevremeno pucanje vodenjaka i prijevremeni porod. Osim toga, neke se bolesti mogu tijekom vaginalnog poroda prenijeti s majke na dijete i na taj način ozbiljno ugroziti zdravlje novorođenčeta. Zbog toga savjetujemo da svakako prije planiranja trudnoće, napravite kompletan ginekološki pregled te briseve na sve bakterije.

Dok se bakterijske spolno prenosive bolesti uspješno liječe antibioticima (sifilis, gonoreja, klamidija,…) i mogu izliječiti, protiv virusnih spolno prenosivih bolesti (HSV, HPV, HIV) nema djelotvornog lijeka u svrhu izlječenja. Samo protiv hepatitisa B postoji cjepivo, koje je uvedeno u redoviti program obveznog cijepljenja a za druge kao npr. HIV postoje djelotvorni antivirusni lijekovi kojima se oboljela osoba uspješno liječi s ciljem postizanja virusne supresije, nezaraznosti i sveukupnog zdravlja.

Što napraviti ako sumnjate na neku spolno prenosivu bolest?

Spolno prenosive bolesti po nekim su svojstvima kao svaka druga bolest, a po nekim vrlo specifična grupacija. Radi se o bolestima koje su pretjerano tabuizirane, dok to ne bi trebale biti – osobe koje su u prošlosti imale rizična ponašanja oklijevaju s testiranjima, čak i kada se pojavljuju simptomi karakteristični za spolno prenosive infekcije. Nakon dijagnoze otežan je put traženja podrške jer se osobe mogu osjećati odbačeno, ljuto, prestrašeno, posramljeno, poniženo… Diskurs liječenja spolno prenosivih bolesti kompleksan je društveni problem i ne tiče se samo HIV-a, već i hepatitisa B, klamidije, gonoreje, HPV-a, genitalnog herpesa, sifilisa i drugih spolno prenosivih infekcija. Zbog navedenog, spolno prenosive bolesti uistinu su specifična grupacija. S druge strane, na neki način su kao i svaka druga bolest, imaju svoje uzroke, (ponekad) simptome, terapiju/mjere očuvanja zdravlja, specijaliste i preventivne mjere, i zbog toga zaslužuju tretman koji imaju viroza i gripa – bez vela tajnovitosti, posramljivanja i oklijevanja za razgovorom.

Jedan od razloga zašto je važno spolno prenosive bolesti normalizirati jest taj što to znatno skraćuje proces dijagnostike, liječenja i oporavka. One su svuda oko nas i ako smo spolno aktivni, sigurno smo bili u nekakvom riziku od zaraze nekom spolno prenosivom infekcijom. Zbog toga se normalizacija tiče svih nas – radije ćemo razgovarati sa stručnjacima spolnog zdravlja o rizicima, te ćemo radije pristupati preventivnim i interventnim pregledima. Logično je postaviti pitanje – što se može dogoditi ako ne odemo na pregled?

Ako imate neku spolno prenosivu bolest, važno je informirati se točno što ona za Vas znači. Zdravstveni djelatnik treba Vas informirati o svim svojstvima koja Vam mogu biti važna – koje simptome očekivati, koju terapiju koristiti, kako terapija djeluje i slično. Iznimno je važno osigurati stručnjaka s kojim se osjećate dobrodošlo započinjati razgovor o spolnom zdravlju. Ne računajte na internet kao izvor informacija. Internet je, a posebno u području spolnog zdravlja, pun dvosmislenih i međusobno pobijajućih informacija koje Vas mogu dodatno zbuniti ili krivo informirati. Tu su i stručnjaci udruge HUHIV koji su dostupni putem brojnih usluga prema vašim potrebama.

Volim spolno zdravlje

U partnerstvu sa:

Volimzdravlje.hr

FREE
VIEW