O svim aspektima i izazovima utjecaja virusnih hepatitisa na zdravlje možete puno naučiti iz naših E-LEARNING tečajeva:

posebno E-LEARNING tečajeva namijenjenih postojećim i budućim zdravstvenim djelatnicima:

Život s kroničnim hepatitisom može narušiti različita područja kvalitete života i ponekad može biti teško nositi se samostalno sa svim izazovima, kao i ostalim poteškoćama kroz koje svi ljudi u nekom trenutku života prolaze.

Hepatitis je naziv za upalu jetre koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući virusnu infekciju, pretjeranu konzumaciju alkohola, reakciju imunološkog sustava tijela, nuspojave različitih lijekova i kemikalija, nakupljanje masti u jetri.

Ako dođe do oštećenja jetre, jetra reagira upalom koja je dio procesa oporavka oštećenog tkiva. U jetri se tijekom obnavljanja odvija proces sličan stvaranju ožiljaka, koji se naziva fibroza i čije trajanje može varirati. Ako jetra opetovano doživljava ozljede, nove stanice ne mogu se dovoljno brzo regenerirati, a fibrozno tkivo ostaje kao ožiljak.

Jetra može dobro funkcionirati čak i s fibrozom. Otklanjanje uzroka upale može dovesti do potpunog ili barem djelomičnog nestanka fibroznog tkiva te spriječiti daljnje oštećenje jetre. Ako se ne otkloni uzrok upale, s vremenom ožiljci i čvorići zamjenjuju zdravo tkivo jetre i ometaju njezino normalno funkcioniranje. Ovi nepovratni ožiljci nazivaju se cirozom, i ukazuju na napredovalu fazu bolesti jetre.

Ako se oštećivanje jetre nastavi, upala i fibroza šire se kroz jetru, mijenjajući joj strukturu i kapacitet njezinih stanica. To stanje poznato je pod nazivom kompenzirana ciroza. Čak i kad je jetra u ovom stanju, simptomi se ne moraju pojaviti. Kod ciroze, ožiljkasto tkivo prekida krvotok kroz jetru. Posljedično se povećava krvni tlak u venama oko crijeva što može dovesti do krvarenja. Ožiljkasto tkivo teško je eliminirati i ono može trajno ostati u jetri. Međutim, daljnje napredovanje može se zaustaviti, a ciroza stabilizirati ako se otkloni uzrok oštećenja jetre.

Ciroza povećava rizik pojave hepatocelularnog karcinoma (raka jetre) i može dovesti do zatajenja jetre. Ako se oštećivanje jetre nastavi, jetra više neće moći dobro funkcionirati i počet će otkazivati, a bolest će napredovati u dekompenziranu cirozu. U ovoj fazi kemikalije i otpadne tvari nakupljaju se u tijelu uzrokujući žuticu (žuta boja kože i bjeloočnica), ascites (nakupina tekućine u trbuhu) i hepatičku encefalopatiju (zbunjenost i promijenjeno ponašanje). U završnoj fazi bolesti jetre nagomilane otpadne tvari mogu dovesti do otkazivanja više organa i smrti.

Virusni hepatitisi razlikuju se prema načinu prijenosa, načinu na koji oštećuju jetru i učinku na stanje organizma. Rasprostranjeni su po cijelom svijetu, uz različitu učestalost, pri čemu tipovi A, B i C čine 95% slučajeva.

Bitno je skrenuti pažnju na virusne hepatitise B i C

Prenose se putem zaražene krvi i tjelesnih tekućina, a često imaju blage ili čak nikakve simptome. No, prelaskom u neprepoznatu kroničnu bolest, kod dijela bolesnika mogu uzrokovati cirozu i rak jetre. Hepatitis B i C javljaju se u svim dijelovima svijeta, a njihova učestalost uvelike varira od jedne zemljopisne regije do druge, kao i između različitih skupina stanovništva unutar određenih regija.

Što se zdravstvenog stanja tiče, osobe koje su, primjerice, zaražene hepatitisom C mogu živjeti 20-40 godina bez ozbiljnih komplikacija. Ne mora se svaka osoba koja živi s kroničnim hepaitisom C odmah uključiti u liječenje. Kronični hepatitis C izlječiva je infekcija i danas su za liječenje dostupni različiti lijekovi. Vrsta, trajanje i učinkovitost terapije ovise o genotipu virusa i razlikuju se od osobe do osobe. Važno je redovito odlaziti liječniku radi praćenja bolesti i svih promjena. Liječnik je najsigurnija osoba za procjenu zdravstvenog stanja. Život se na neki način mijenja – ne preporučuje se alkohol jer dodatno oštećuje jetru koja se bori s bolešću, a što se tiče uzimanja drugih lijekova, obavezno se treba savjetovati s liječnikom, čak i za biljne preparate i različite dodatne prehrani. Potrebno je smanjiti i unos kuhinjske soli, brze i gotove hrane, masti, kofeina, izbjegavati gazirana pića te osigurati prehranu bogatu voćem, povrćem i žitaricama.

Ovdje smo saželi ključne informacije i podršku osobama koje žive ili se liječe od virusnih hepatitisa

Pozitivan rezultat testiranja na hepatitis B i/ili C često preplavi osobe koje ga dobiju i one ponekad nisu u stanju čuti, razumjeti i zapamtiti važne informacije stručnjaka koji im tu vijest priopćava i pojašnjava značenje njihovih nalaza i rezultata testiranja na markere virusnih hepatitisa.

Ovakva vijest može izazvati osjećaj gubitka kontrole, zbunjenost i paniku, a jasne upute i strukturirane informacije mogu to stanje donekle olakšati.

Ovu brošuru pripremili smo upravo iz tog razloga i želje da olakšamo pristup skrbi i važnim informacijama svim osobama kojima je priopćen preliminarno pozitivan ili pozitivan nalaz nakon testiranja na virusni hepatitis B i/ili C.

Stalni razvoj medicine i tehnologije doprinosi postizanju cilja eliminacije virusnih hepatitisa. Uz dostupno učinkovito i sigurno cjepivo protiv hepatitisa B te nove učinkovite lijekove kojima se može uspješno izliječiti hepatitis C kao i druge djelotvorne intervencije sprečavanja i kontrole poput edukacije i informiranja o rizicima i zaštiti, prevencije rizičnog ponašanja, razvoja probirnih testova, unapređenja pristupa liječenju smanjenjem trajanja i neželjenih učinaka upotrebom novih terapijskih rješenja, osiguranja kvalitete krvi i krvnih pripravaka, prevencije ovisnosti o drogama i programa smanjenja štete, eliminacija hepatitisa B i C postaje realnost.

Hrvatska ima dobru medicinsku skrb za oboljele od virusnih hepatitisa. Uz dostupnost suvremenog liječenja, uključujući dostupnost novih, direktno djelujućih antivirusnih lijekova za liječenje kroničnog hepatitisa C koji su na listi HZZO-a od 2015. godine, poboljšanjem podataka epidemiološkog praćenja, održanjem dobre procijepljenosti stanovništva protiv hepatitisa B, poboljšanjem ranog otkrivanja infekcija, te zajedničkim djelovanjem zdravstvenog sustava, stručnjaka, pacijenata, organizacija civilnog društva i drugih dionika, Hrvatska ima veliku mogućnost uklopiti se u realizaciju ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije i eliminirati oboljenja i smrti od hepatitisa B i C do 2030. godine.

Za više informacija o životu s virusnim hepatitisom, kao i ostalim specifičnostima te bolesti pogledajte našu mobilnu aplikaciju Sve o hepatitisu dostupnu i u web verziji http://hepatitis.hr/

Mobilna aplikacija Sve o hepatitisu, njene povezane aplikacije i online sustavi www.hepatitis.hr, besplatna su i informativna platforma izrađena u partnerstvu Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Svrha mobilne aplikacije je edukacija o hepatitisu i povezanim temama – jetri, prevenciji zaraze, mogućnostima testiranja i slično.

U partnerstvu sa:

Volimzdravlje.hr

FREE
VIEW