PITALICA: Kakvo je vaše spolno zdravlje?

Jeste li zadovoljni svojim znanjem ali i primjenom znanja u zaštiti spolnog zdravlja?

Ispunite ovu pitalicu, saznajte i potražite neke praktične savjete.

Pitalica sadrži samo 10 pitanja, sudjelovanje je u potpunosti anonimno i dobrovoljno a prije svega edukativno! Podaci će se prikupljati samo u svrhu analize podataka koji će se prikazati grupno, bez mogućnosti identificiranja pojedinaca, a u svrhu unaprjeđenja aktivnosti edukacije.

#1. Brzo pitanje: koliko imaš godina?

Dalje

#2. Osjećam se ugodno s partnerom / partnerima razgovarati o seksu

Komunikacija je neophodna od samog početka do kraja veze. Bez obzira na to koliko smo dugo u vezi, trebamo nastaviti komunicirati o svojim seksualnim očekivanjima, željama i potrebama, jer se isti mijenjaju i rastu tijekom života i s obzirom na to kako se odnos mijenja. S partnerom bi bilo dobro razgovarati o svim pitanjima jer je to važan dio odgovornog spolnog ponašanja.

Više o temi Kako s partnerom razgovarati o seksu

#3. Imam iskustva u "sextingu" na društvenim mrežama i/ili aplikacijama za komunikaciju

Sexting je važna tema za mlade zbog toga što razmjenom takvih sadržaja osobe koje sudjeluju u aktivnostima sextinga mogu izložiti nekim opasnostima – ponajprije, mogućnosti zlouporabe sadržaja tako da se bez pristanka prosljeđuju trećim osobama ili se objavljuju na javnim stranicama. Mladi često nisu svjesni tih opasnosti, ili su svjesni, ali svejedno odlučuju sudjelovati u sextingu, podcjenjujući posljedice koje se mogu dogoditi. Neovlašteno prosljeđivanje sadržaja, osim što je zakonom kažnjivo, može uzrokovati  posramljivanje, ucjene, cyberbullying, bullying i različite psihičke teškoće poput anskioznosti i depresije. Edukacija mladih je važna, a preduvjet za uspješnu edukaciju je razumijevanje ponašanja i potreba mladih.

Više o iskustvima sextinga

Više o razgovoru o spolnosti kao prvi korak za usvajanje odgovornog spolnog ponašanja

#4. Ponekad ne znam kako razgovarati i postaviti digitalne granice osobama koje ne poznajem na društvenim mrežama

Iako najčešće koristimo društvene mreže za razgovor s prijateljima i zabavu, može se dogoditi da s nama kontaktiraju osobe koje ne poznajemo. Možemo puno učiniti da se zaštitimo od onih interakcija koje su nam neugodne, no to nije sasvim i uvijek moguće. Ipak, važno je da je virtualni prostor u kojem se krećemo ujedno i sigurno mjesto gdje se ne izlažemo opasnostima s kojima se ne možemo ili ne znamo nositi. Važno je da se upoznamo s postavkama aplikacija koje koristimo i da dobro razumijemo koje su naše mogućnosti u postavljanju granica osobama s kojima ne želimo komunicirati online.

Više o temi „Sigurnost na internetu“

#5. Znam kakav treba biti pristanak na spolni odnos

Pristanak na seks je dobrovoljan, entuzijastičan i jasni dogovor između barem dvoje partnera da se uključe u određene seksualne aktivnosti zajedno. Otvoreni razgovor o tome što oboje želite i postavljanje granica važno je u svakoj vezi, bez obzira je li veza ležerna, ozbiljna, kratkoročna  ili dugoročna. U zdravom odnosu obje strane bi se trebale osjećati ugodno komunicirajući svoje potrebe bez straha.

Više o pristanku na seks

#6. Nelagodno mi je s partnerom / partnerima razgovarati o zaštiti spolnog zdravlja

Sasvim je normalno da neke stvari vezane uz spolno zdravlje želimo držati u privatnosti i ne želimo ih dijeliti s drugima. No, u intimnim vezama postoje stvari o kojima s partnerom trebamo komunicirati. Mladi često nisu svjesni rizika od spolno prenosivih bolesti (SPB) i neplanirane trudnoće, stoga je o tome potrebno razgovarati. Primjerice, kako mogu sačuvati svoje spolno zdravlje, kako se zaštititi od spolno prenosive bolesti, kako razgovarati ako postoji spolno prenosiva bolest te kako prevenirati neplaniranu trudnoću.

Više o tome kako s partnerom razgovarati o zaštiti spolnog zdravlja

Više o načinima zaštite spolnog zdravlja

#7. Ako partner odbije prakticirati sigurniji seks, znam što trebam reći i učiniti

Važno je znati koje su nam mogućnosti na raspolaganju za sigurnije seksualne aktivnosti, a o tome je također, važno razgovarati sa svojim partnerom. Kondomi se u spolno aktivnoj populaciji koriste jer se smatraju najpouzdanijom zaštitom istovremeno od spolno prenosivih bolesti i neplanirane trudnoće (što i jesu), ili se ne koriste zbog percepcije da značajno ili dovoljno utječu na užitak, ili jer su preskupi, jer u trenutku strasti za njih nema vremena, ili osobe vjeruju svojim spolnim partnerima i slično. Ponekad se o rizicima ne razmišlja, a ponekad, čak i kada su racionalno dobro percipirani, svejedno se odlučuje za stupanje u rizične odnosno nezaštićene spolne odnose.

Više o savjetima za razgovor s partnerom o sigurnijem seksu

Više o stavovima i navikama korištenja kondoma

#8. Smatram da spolno prenosive bolesti uvijek možemo prepoznati po simptomima

Ponekad mislimo da je prisutnost simptoma dobar pokazatelj imamo li neku spolno prenosivu bolest. To je jedna od najčešćih zabluda vezanih za spolno zdravlje. Činjenica je da spolno prenosive bolesti često ne izazivaju simptome ili su simptomi vrlo oskudni te ih je zbog toga teško prepoznati.

Više o povezanosti spolno prenosivih bolesti i simptomima

#9. Uvijek je najbolje često se testirati na sve spolno prenosive infekcije (SPI)

Ukoliko ste seksualno aktivni, osobito s više partnera, vjerojatno ste puno puta čuli savjete: „Koristite zaštitu, testirajte se!“. Ti savjeti su važni, jer osoba može imati SPI, a da to ne zna. No, koje vrste SPI testiranja trebate? I koliko se često trebate testirati? Odgovori zahtijevaju individualan pristup, ovise o Vašoj dobi, Vašim seksualnim ponašanjima i navikama, osobnim i drugim čimbenicima rizika. Ponekad testiranje nije potrebno, ali ako se testiranje preporuči, i dobijete potvrdnu dijagnozu, postoje i dobre vijesti: sve spolno prenosive bolesti se mogu liječiti, a većinu SPB moguće je izliječiti.

Više o probirnom testiranju na SPI i što je ispravno za vas

#10. Imam potpuno povjerenje u sebe i što učiniti u slučaju dijagnoze spolno prenosive infekcije

Ako imate dijagnozu SPB, prvo se  s tom činjenicom morate sami suočiti i prihvatiti ju. Ako se sami ne možete s time nositi, preporučujemo da se za pomoć obratite stručnjaku. Podsjećamo da za svaku SPB postoji mogućnost liječenja, a većina se može i izliječiti. Kada su u pitanju SPB, uvijek je važno istovremeno liječiti oba partnera. Zato je važno tu informaciju podijeliti kako s trenutnim partnerom ili partnericom tako i eventualno s prošlim partnerima ili partnericama s kojima ste bili u odnosu.

Više o tome što učiniti nakon dijagnoze spolno prenosive bolesti

Više kako nekome reći da imate spolno prenosivu bolest

#11. Znam da je mogućnost zaraze HPV-om, klamidijom, gonorejom i sifilisom pri jednom nezaštićenom spolnom odnosu, daleko veća nego HIV-om

Vjerojatnost da se zaraziš spolno prenosivom infekcijom pri jednom nezaštićenom spolnom odnosu (one night stand) prilično su velike. Ako imaš nezaštićeni spolni odnos sa samo jednim partnerom koji je zaražen sifilisom, gonorejom ili klamidijom, vjerojatnost za zarazu iznosi oko 30 %, dok za HIV svega oko 0,5%. Budući da ove infekcije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne otkriju i liječe što prije, važno je razumjeti rizik koji predstavlja nezaštićeni seks ali i potreba za redovitim testiranjem ovisno o vrsti i učestalosti izlaganja mogućim zarazama. Od infekcije HPV-om se možeš zaštititi cijepljenjem.

Više o cijepljenju protiv infekcije HPV-om

Više o mogućnosti zaraze spolno prenosivim infekcijama oralnim seksom

Više o besplatnom, povjerljivom, brzom i pouzdanom testiranju na SPI

Više o tome kako netko tko živi s HIV-om i redovito se liječi može postati nezarazan, odnosno koji je tada rizik od prijenosa HIV-a?

Brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju.

Završi

Rezultati

Hvala što ste ispunili pitalicu!

Pomognite nam promovirati Ljubav i Zdravlje!

  • zapratite našu IG ili FB stranicu

  • Podijelite ovaj kviz sa svojim prijateljima!

 

Čini se da niste odgovorili na sva pitanja.

Pokušajte ponovo i slijedite upute za osvajanje nagrade!


Pravila nagradnog natječaja

NATRAG NA KVIZ

SLUŽBENA STRANICA KAMPANJE SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA

VOLIM ZDRAVLJE NASLOVNICA

U partnerstvu sa:

Volimzdravlje.hr

FREE
VIEW