Prema novoj studiji, klamidija i gonoreja odgovorne za 10% novih infekcija HIV-om u MSM populaciji

Nova studija objavljena 19. siječnja u časopisu Sexually Transmitted Diseases procjenjuje da je 10% novih slučajeva infekcije HIV-om uzrokovano postojećom infekcijom gonoreje ili klamidije. Dok je broj novih HIV infekcija u MSM populaciji ostao otprilike stabilan, druge spolno prenosive infekcije bilježe rekordne brojeve i prijete povećanjem broja i novih infekcija HIV-om.

Klamidija i gonoreja dvije su najčešće praćene spolno prenosive infekcije u SAD-u, a njihova stopa raste među muškarcima. U 2017., zabilježen je 363,1 slučaj zaraze na 100 000 muškaraca. Radi se o rastu od 39% s obzirom na 2013. godinu. Stopa gonoreje među muškarcima porasla je i više (83%) tijekom istog perioda, sa 108,7 na 202,5 slučajeva na 100 000 muškaraca. Podaci pokazuju da je incidencija ovih i drugih spolno prenosivih infekcija veća u MSM populaciji, nego kod muškaraca koji imaju odnose isključivo sa ženama.

Broj novih slučajeva infekcije HIV-om smanjio se kod intravenoznih korisnika droga i heteroseksualne populacije od 2012. te također kod bijelih gej muškaraca i biseksualnih muškaraca, a ostale su stabilne među afroameričkim gej i biseksualnim muškarcima, dok rastu kod gej latinoamerikanaca i onih biseksualne orijentacije. Zaključno, stopa novih infekcija HIV-om ostaje stabilna među MSM muškarcima.

Zna se da su osobe koje imaju druge spolno prenosive infekcije u većem riziku od infekcije HIV-om. Prvo, ista rizična ponašanja uzrokuju i HIV i ostale spolno prenosive infekcije – primjerice, nezaštićeni spolni odnosi, višestruki partneri i sl. Dodatno, u MSM populaciji, prijenos infekcije događa se unutar iste mreže seksualnih partnera. Postoje i biološki faktori – područja pod upalom zbog ostalih spolno prenosivih bolesti mogu pospješiti infekciju HIV-om koja bi bila spriječena da su koža i sluznice neoštećene. Dodatno, osobe koje žive s HIV om mogu, ako imaju i druge spolno prenosive infekcije imati povećano virusno rasipanje, što ih čini više zaraznima.

Ipak, istraživačima je izazovno identificirati bihevioralne i biološke komponente za određivanje izravnog uzročnog efekta za spolno prenosive infekcije kada razgovaramo o HIV-u. Klamidija i gonoreja su lokalizirane, mogu inficirati ždrijelo, genitalno područje i anus. Da se zaista identificira utjecaj spolno prenosivih infekcija i bolesti na transmisiju HIV-a u MSM populaciji, istraživači moraju uzeti u obzir koji partner ima spolno prenosivu bolest i gdje je ona prisutna na tijelu, kao i koji je partner taj koji je pozitivan i koja specifična ponašanja par prakticira, uključujući insertivnu i receptivnu ulogu.

Za ovu studiju, istraživači i agent-based modeliranje uzelo je navedene faktore u obzir. Bihevioralne varijable u ovom modelu, poput konkretnih seksualnih ponašanja i frekvencije korištenja kondoma, bazirane su na podacima skupljenima za studije o seksualnim mrežama u Atlanti, Georgiji.

Efekti spolno prenosivih infekcija na HIV izolirani su u odvojenim analizama (scenariji u kojima HIV-pozitivni partner ima klamidiju i gonoreju) i na infekciju HIV-om (scenariji u kojima HIV-negativni partner ima jednu od tih SPI). Ove analize iznimno su važne, jer mogu pomoći stručnjacima javnog zdravstva da bolje obavljaju aktivnosti prevencije. Ako, primjerice, rezultati pokažu da spolno prenosive infekcije imaju veći utjecaj na infekciju HIV-om, važno je usmjeriti intervencije na HIV-negativne
muškarce, i suprotno.

Bazirano na izračunima, znanstvenici procjenjuju da se u MSM populaciji, između 3 i 20% HIV-a i između 2 i 15% infekcija HIV-om može pripisati infekciji gonorejom i klamidijom. To znači da do 10% novih HIV infekcija u MSM populaciji dolazi zbog spolno prenosivih infekcija, što u konkretnim brojevima znači 2600 HIV infekcija svake godine može biti spriječeno ako bolje testiramo, tretiramo i konačno sprječavamo širenje gonoreje i klamidije.


U partnerstvu sa: