Savjetovališta za spolno i reproduktivno zdravlje usmjerena su na promicanje spolno odgovornog ponašanja mladih s ciljem unaprjeđenja i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, zaštite od spolno prenosivih bolesti, promicanja redovnog zdravstvenog pregleda, testiranja u slučaju rizika, savjetovanja i informiranja o spolnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima te promicanja odgovornog spolnog života.

Savjetovališta za spolno i reproduktivno zdravlje sudjeluju u javnozdravstvenoj zaštiti stanovništva s fokusom na mlade, čiji je cilj proaktivan i pozitivan pristup očuvanju i unaprjeđenju spolnog i reproduktivnog zdravlja kao i općeg zdravlja te smanjenje rizika za infekciju HIV-om, virusnim hepatitisom i drugim spolno prenosivim bolestima (SPB).

Savjetovalište udruge HUHIV u potpunosti djeluje u sklopu udruge, u sklopu rada Centra za zdravlje i edukaciju mladih – CheckPoint Zagreb, izvan formalnih zdravstvenih institucija, u potpunosti prijateljski i usmjereno na društvenu zajednicu.

Informirajte se više kako doći u savjetovalište, tko i što Vam je na raspolaganju, kako izgleda zavjetovanje u našem centru i zašto je briga o spolnom i reproduktivnom zdravlju važna.

Spolno i reproduktivno zdravlje često se doživljava kao privatna, intimna, “moja” stvar, posebice kada se pojave određene zabrinutosti o kojima s nekime trebamo razgovarati, nekome se povjeriti o intimnim situacijama, načinu života i sl. Najvažnije je da zatražimo pomoć kada nam je potrebna.

Hrvatski zdravstveni sustav nudi niz zdravstvenih usluga koje pokrivaju različite potrebe mladih. Dio usluga namijenjenih mladima nadopunjuju i organizacije civilnog društva. Kako bi se olakšalo povezivanje korisnika sa spomenutim uslugama kao i međusobno povezivanje samih pružatelja usluga, ključna je dostupnost informacija o postojećim uslugama i korisnicima i pružateljima usluga.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa razvili su tražilicu zdravstvenih usluga kao jedinstven izvor informacija o uslugama povezanima sa zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja te srodnim uslugama u području očuvanja zdravlja u Hrvatskoj.

Zdravstvene usluge u tražilici imaju sveobuhvatan pristup prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života i objedinjuju područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja.

U partnerstvu sa: