Ciljano testiranje na virusni hepatitis: kontinuirani javnozdravstveni izazov Europe

Testiranje usmjereno na ključne populacije važan je element bilo koje strategije za eliminaciju virusnog hepatitisa diljem zemalja Europske unije i EEA. Neki preliminarni rezultati praćenja odgovora na hepatitis B i hepatitis C oko Svjetskog dana hepatitisa pokazuju da je dijagnosticiranje kroničnih infekcija i dalje izazov u EU/EEA.

Europska praćenja podataka pokazuju neprestanu transmisiju virusnog hepatitisa s preko 50 000 novodijagnosticiranih slučajeva hepatitisa B i C svake godine diljem regije EU/EEA. Ovi podaci ne prikazuju cijelu sliku epidemiološkog problema, jer ECDC procjenjuje da oko devet milijuna Europljana živi s kroničnim hepatitisom B ili C. Ovo uključuje mnoge osobe s asimptomatskim, i posljedično, neotkrivenim i neliječenim infekcijama hepatitisa, što može dovesti do ciroze jetre i razvoja hepatocelularnog karcinoma.

Jedan od održivih razvojnih ciljeva (Sustainable Development Goals – SDG) postavljen je kao “pobijediti hepatitis” do 2030. Do danas, doduše, ne postoji standardizirani sustav koji bi motrio i evaluirao dosadašnji uspjeh prema tom cilju uključenom u SDG, Strategiji sektora globalnog zdravlja za virusni hepatitis i Akcijskom planu WHO-a za eliminaciju hepatitisa.

Je li Europa na meti za eliminaciju hepatitisa?

Za zemlje EU/EEA, ECDC razvio je okvir praćenja rezultata, s predefiniranim indikatorima za hepatitis B i C, koji su blisko povezani s ciljevima i prekretnicama za Europski Akcijski plan, kao i evaluacijski okvir razvijen u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije koji je predstavljen na kraju 2018. i trenutni podaci analiziraju se od strane ECDC-a.

Neki preliminarni rezultati su: samo mali broj EU/EA zemalja na dobrom je putu da postigne ciljeve postavljene za 2020., npr. što se tiče dijagnostike virusnih hepatitisa. Za hepatitis B, 13 zemalja moglo je postaviti procjene stope dijagnoza za hepatitis C, a 18 zemalja je dalo svoje rezultate. Četiri zemlje (Danska, Irska, Nizozemska i Norveška) postigle su cilj 2020. dijagnosticiranjem polovice ukupne populacije koja živi s kroničnom HBV infekcijom. Od zemalja koje su poslale svoje rezultate za hepatitis C, 8 ih je već ostvarilo cilj tako što su dijagnosticirale pola od ukupne populacije zaražene kroničnom HCV infekcijom – Finska, Francuska, Island, Irska, Latvija, Slovačka, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Ovi podaci pokazuju da je traženje i testiranje onih koji su u riziku od virusnih hepatitisa i dalje javnozdravstveni izazov diljem Europe. Testiranje usmjereno na ciljane populacije stoga je važan element za bilo koju strategiju eliminacije virusnog hepatitisa za sve zemlje EU/EA. ECDC-ove smjernice za integrirano testiranje na virusni hepatitis i HIV nude opcije koje se baziraju na znanstvenim dokazima za nacionalne i lokalne HBV, HCV i HIV smjernice i programe. Zalažu se za zajednički trud za nadogradnju strategija i programa za integrirano testiranje na hepatitis B, hepatitis C i HIV, s ciljem smanjenja značajnog broja onih koji su trenutno zaraženi, ali nedijagnosticirani.


Izvor: European Centre for Disease Prevention and Control – Targeted testing for viral hepatitis: Europe’s persistent public health challenge; 25 Jul 2019
Sadržaj prilagođen i preveden sa: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/targeted-testing-viral-hepatitis-europes-persistent-publichealth-challenge

U partnerstvu sa:

Volimzdravlje.hr

FREE
VIEW