Liver Screen – Uočavanje kronične bolesti jetre prije nego što bude prekasno

Mijenjanje paradigme dijagnoze kroničnih bolesti jetre

Kronična bolest jetre je tihi ubojica. Među milijunima oboljelih od bolesti jetre koji umiru svake godine, većina njih boluje 20 godina prije pojave prvih simptoma, kada nastupi ciroza nažalost je već prekasno. Međutim, prema tvrdnji europskih znanstvenika, ne mora biti tako. Oni rade na značajnom projektu, pod nazivom Liver Screen, koristeći najnoviju tehnologiju, njihova misija je primijeniti i analizirati program probira za otkrivanje rane faze kronične bolesti jetre, kako bi što prije započeli s učinkovitim liječenjem. Studija će se provoditi u 14 zdravstvenih centara na području 8 europskih država.  Cilj im je uključiti trideset tisuća nasumično izabranih ispitanika iz opće populacije u dobi od 40 do 75 godina. Projekt je osobito ambiciozan i ako se pokaže uspješnim, može promijeniti milijune života diljem svijeta.

Studija će se fokusirati specifično na jedan znak bolesti jetre, fibrozu – pretjerana konzumacija alkohola, pretilost, šećerna bolest tip 2 i metabolički sindrom, stvaraju ožiljke u jetri. Jetra se na taj način pokušava obnoviti od pretjeranog rada. Opasnost leži u tome što pacijenti s fibrozom jetre nemaju nikakve simptome. Tek kada fibroza napreduje u cirozu, pacijenti se javljaju liječniku. Međutim, razvoj fibroze je dinamičan proces, ožiljno tkivo se neprestano stvara i razgrađuje. To znači da je fibroza zapravo reverzibilna, barem u njenim ranim fazama. Pravovremena detekcija fibroze može dovesti do njenog povlačenja, ako se primjeni adekvatno liječenje uzroka ili promijeni stil života.

Nažalost, trenutne dijagnostičke metode za rano otkrivanje fibroze su nedostatne. Biopsija jetre je zlatni standard, međutim, ona je invazivna, bolna i skupa. Ultrazvuk nije dovoljno pouzdan u otkrivanju rane faze fibroze. Biomarkeri, kao što su vrijednosti transaminaza, jetreni enzimi mogu zavarati i biti u normalnom rasponu kod pacijenata s uznapredovanom bolesti jetre. Umjesto navedenih metoda, internacionalni tim planira koristiti uređaj pod nazivom FibroScan, koji radi na principu da ožiljno tkivo ima veću tvrdoću od zdravog tkiva jetre. Emitirajući mješavinu nisko frekventnih i visoko frekventnih valova kroz jetru te bilježeći njihovo odbijanje, FibroScan kalkulira stadij fibroze te je brz i jednostavan za korištenje. Kada završe kratki trening, FibroScan mogu koristiti liječnici i medicinske sestre. Ovim uređajem moguće je dobiti rezultat već za 5 minuta.

U slučaju ranog otkrivanja bolesti jetre kod asimptomatskih ispitanika, Liver Screen tim će povezati rezultate FibroScan-a s genetskim testiranjem i ostalim laboratorijskim nalazima prikupljenim od istog ispitanika. To može pomoći znanstvenicima pri otkrivanju indirektnih znakova fibroze i pri identifikaciji pojedinca s predispozicijom za progresiju fibroze. Liver Screen će na kraju kreirati popis čimbenika koji će pacijente svrstati u kategoriju visokog rizika za razvoj ciroze ili progresiju bolesti jetre. U konačnici će to dovesti do velike uštede novca i vremena u zdravstvenom sustavu. S porastom pretilosti i konzumacije alkohola, rezultati Liver Screen studije dolaze u pravom trenutku. Poznavanje rizičnih čimbenika će uvelike olakšati kliničku obradu oboljelih od jetrenih bolesti.     

Po završetku projekta cilj je imati, spreman populacijski zasnovan program probirnog interventnog programa za kronične bolesti jetre u Europi. Identificirane su 4 pilot regije za implementaciju programa, koje su izabrane na temelju širokog raspona uvjeta zdravstvene zaštite i socijalno-ekonomskih razlika u Europi. Tu spadaju područje grada Zagreba, Saarska (Njemačka), Katalonija (Španjolska) i Južna Danska (Danska). Ostale zemlje u kojima će se provodit probir su  Velika Britanija, Francuska i Nizozemska. Uz brojne renomirane partnere u provedbi projekta Liver Screen, partneri su i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te ELPA (Europsko udruženje oboljelih od bolesti jetre) čiji je HUHIV član. Projekt je financiran EU sredstvima iz programa Obzor 2020 za istraživanje i inovacije. Studija je započela u siječnju 2020., a provodit će se 5 godina.

Više o cijelom projektu pročitajte na službenoj stranici https://www.liverscreen.eu/.

U partnerstvu sa: