Sedam činjenica koje trebate znati o raku vrata maternice

Sedam činjenica koje trebate znati o raku vrata maternice ( i prevenciji ostalih bolesti koje može uzrokovati Humani papiloma virus – HPV)

# 1 Svakoga dana jedna će žena u Hrvatskoj dobiti dijagnozu raka vrata maternice, a svaki treći dan od ovog će uzroka preminuti jedna žena.

# 2 Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti primjenom metoda prevencije.

# 3 Rak vrata maternice, otkriven u vrlo ranoj fazi ili u njegovim predstadijima može imati gotovo stopostotnu izlječivost.

# 4 U gotovo 99 % slučajeva uzročnik raka vrata maternice je HPV te nastanak raka vrata maternice možemo prevenirati cijepljenjem protiv ovog virusa. Cijepljenje protiv HPV-a je učinkovitije ako se provede u što ranijoj adolescentskoj dobi djeteta.

# 5 Infekcija HPV-om jednako je prisutna kod žena i muškaraca pa je cijepljenje protiv HPV-a jednako važno za mladiće kao i za djevojčice

# 6 Osim cijepljenja, za prevenciju raka vrata maternice izuzetno je bitno redovito obavljati PAPA test, koji predstavlja osnovnu metodu pri otkrivanju raka ili predstadija raka vrata maternice.

# 7 Postoji više od 100 različitih tipova HPV-a i nisu svi jednako rizični, stoga je za pravu dijagnozu i procjenu rizika potrebno napraviti posebno testiranje.

Kome i gdje se možete obratiti za cijepljenje protiv HPV-a i dodatne informacije o infekciji HIV-om i kako se od nje možemo zaštititi:

– nadležnim liječnicima školske i adolescentne medicine koji rade u županijskim zavodima za javno zdravstvo i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (ambulante za školsku i adolescentnu medicinu)

– nadležnim epidemiolozima koji rade u županijskim zavodima za javno zdravstvo i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo popis kontakata mreže zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

https://www.hzjz.hr/mreza-zavoda/

https://www.hzjz.hr/

– Izabranim ginekolozima primarne zdravstvene zaštite

Informacije o izboru ginekologa primarne zdravstvene zaštite s popisom ginekologa možete naći:

– na internetskim stranicama HZJZ-a “Neću rak” prema županijama na poveznici

– na stranicama HZZO-a, pomoću „Tražilice ugovornih partnera“ na poveznici

– u dijelu s pitanjima o pravu na izboru doktora primarne zdravstvene zaštite na poveznici

Cijepljenje protiv HPV-a se provodi u sklopu aktivnosti Službe za školsku medicinu koja provodi preventivne preglede i mjere prevencije za zaštitu učenika i studenata. Liječnici školske medicine dostavljaju informacije o mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a uz ostale preventivne aktivnosti koje provode u suradnji s osobljem škola. U pojedinim županijama mogu biti povremeno ili trajno dostupne i dodatne mogućnosti cijepljenja na posebnim punktovima za cijepljenje, bez ili uz naručivanje. Primjerice, u Zagrebu postoji dodatna mogućnost cijepljenja protiv HPV-a na dvije lokacije:

Centar za zdravlje mladih – u kojem su dostupne i usluge savjetovanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju, testiranje na određene spolno prenosive infekcije te ginekološke preglede

Punkt za cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo – na kojem je osim cijepljenja protiv HPV-a madih do 25. godina moguće i cijepljenje protiv COVID-19, gripe i pneumokoknih bolesti

Raspitajte se kod nadležnog školskog liječnika ili provjerite na internetskim stranicama nadležnog zavoda za javno zdravstvo jesu li ove dodatne lokacije cijepljenja protiv HPV-a dostupne.

Više informacija o prevenciji infekcije HPV-om i raka vrata maternice ( cijepljenju protiv HPV.a, ginekološkim pregledima) možete pročitati na web stranici Neću rak.

Više informacija o cijepljenju protiv HPV-a možete pročitati na ovoj poveznici.

Izvor: @hrvatskizavodzajavnozdravs647


E-LEARNING: Prevencija i rano otkrivanje raka vrata maternice – kome vrijedi reći PA-PA?

Edukacijski e-learning tečaj o raku vrata maternice: “Prevencija i rano otkrivanje raka vrata maternice – kome vrijedi reći PA-PA?” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Klinikom za ženske bolesti i porodništvo KBC „Sestre Milosrdnice“ i KBC Zagreb i Hrvatskim društvom za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a, namijenjen je prvenstveno ženama koje su zainteresirane naučiti i/ili obnoviti znanje o prevenciji raka vrata maternice i njegovih predstadija, ali i svima ostalima koji su zainteresirani naučiti nešto novo ili obnoviti znanje u ovom području.

Također, namijenjen je svim sadašnjim i budućim zdravstvenim djelatnicima za edukaciju i doedukaciju u području prevencije raka vrata maternice.

Nakon odslušanog e-learning tečaja I dodijeljeni certifikat o stečenom znanju, polaznici će moći:

  • Razumijeti osnovne podatke o pojavnosti i učestalosti raka vrata maternice u Hrvatskoj
  • Nabrojati i razumijeti mogućnosti prevencije raka vrata maternice i njegovih predstadija
  • Razumijeti ključne informacije o infekciji HPV-om i
  • Razumijeti bitne informacije o cijepljenju protiv HPV-a
  • Razumijeti postupak i bitne informacije o PAPA testu
  • Razumijeti postupak i bitne informacije o kolposkopiji
  • Razumijeti koji se postupci provode kod neurednog PAPA testa u trudnoći

Povezane teme:

Ginekološko zdravlje – Rezultati ankete: Ginekološki pregled i cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenje protiv infekcije Humanim papiloma virusom (HPV) – nedovoljno korištena metoda prevencije bolesti povezanih s HPV-om

Što je cijepljenje?

U partnerstvu sa:

Volimzdravlje.hr

FREE
VIEW